In juli/september heb ik een scholing gevolgd die is ontwikkeld door de Italiaanse professor Belgrado, in samenwerking met plastisch chirurg Liesbeth Vandermeeren en Jane Wigg, therapeut en eigenaar van de engelse Lymphedema Training Academy (LTA).

Varodem heeft deze opleiding naar Nederland gehaald en dit jaar zijn de eerste 10 therapeuten in Nederland door de LTA opgeleid.

Door middel van een injectie werd er bij proefpersonen tijdens de cursus een kleurstof in de huid gebracht, welke wordt opgenomen door de lymfevaten.  Met behulp van fluorescopie wordt deze kleurstof, en daarmee de onderhuidse lymfevaten zichtbaar gemaakt. Zo krijg je een overzicht waar en hoe de lymfe in het lichaam wordt vervoerd. Dit wordt lymphmapping genoemd.

De nieuwe techniek voor manuele lymfdrainage is op bevindingen van deze manier van mapping bij duizenden patiënten gebaseerd.
Tijdens de cursus werd tevens zichtbaar gemaakt met welke aanpassingen in de behandeltechniek de lymfe-afvloed verbeterd werd.

Ook werden nieuwe inzichten in de anatomie van het lymfestelsel gedoceerd. Jarenlang heeft de kennis op dit gebied vrijwel stil gestaan, maar door de aandacht die er de laatste jaren aan is besteed is men tot nieuwe inzichten gekomen.
Deze inzichten helpen ons tot betere resultaten in de behandeling te komen.