Het beroep huidtherapeut is relatief jong en is sinds 2002 een wettelijk erkend paramedisch beroep, de titel is beschermd. Dit is geregeld via artikel 34 van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). De huidtherapeut behandelt de zieke en/of beschadigde huid. Huidtherapie biedt u diverse huidtherapeutische en cosmetische behandelingsmogelijkheden.

Behandeling vindt plaats op verwijzing door een huisarts of specialist. De meeste behandelingen worden (in sommige gevallen tot een maximum bedrag) door de zorgverzekeraar vergoed. Voor de behandeling van niet- chronische indicaties is een huidtherapeut in principe sinds 2011 direct toegankelijk, d.w.z. dat er geen verwijzing noodzakelijk is. Echter omdat nog niet alle zorgverzekeraars hieraan hun medewerking verlenen is een verwijzing gewenst.

Er is een snel groeiend aantal huidtherapeuten werkzaam in Nederland. Een huidtherapeut kan een praktijk aan huis hebben of werkzaam zijn in een groepspraktijk, een gezondheidscentrum of een ziekenhuis.
De belangen van huidtherapeuten worden behartigd door de beroepsvereniging: de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.

Er worden op het moment twee HBO opleidingen aangeboden voor huidtherapie. Deze zijn te volgen op De Hogeschool Utrecht en De Haagse Hogeschool.