Wat is een pigmentafwijking?
Pigmentafwijkingen zijn veranderingen in de huid die te maken hebben met de pigmentcel in de huid, ook wel melanocyt genoemd. Als dit pigment of melanine door verschillende redenen anders dan normaal in de huid verdeeld is, is dit te zien aan een donkere of een lichte verkleuring van de normale huidskleur. Een donkere verkleuring van de huid wordt 'hyperpigmentatie' genoemd en een lichte plek 'hypopigmentatie' of 'depigmentatie', wanneer de pigmentcellen geheel ontbreken.

Wat voor pigmentafwijkingen zijn er?
Er zijn vele verschillende vormen van pigmentafwijkingen, zoals bijvoorbeeld:

Vitiligo
Vitiligo wordt gekenmerkt door ontbreken van pigment, waardoor witte plekken ontstaan. Vaak zijn deze symmetrisch gerangschikt en op meerdere plekken van het lichaam aanwezig.
Postinflammatoire hyper/ hypopigmentatie
Naar aanleiding van ontstekingsprocessen in de huid kan zich vaak een pigmentstoornis voordoen. Door de ontsteking, bijvoorbeeld bij acne, worden de pigmentcellen tijdelijk of blijvend beschadigd.
Melasma
Melasma, ook wel 'zwangerschapsmasker' genoemd, komt voornamelijk voor bij vrouwen. De oorzaak is meestal te vinden in de gevoeligheid van de pigmentcellen op hormonen, bij bijvoorbeeld zwangerschap of pilgebruik. Zonlicht kan deze pigmentafwijking verergeren.
Pityriasis versicolor
Pityriasis versicolor is een oppervlakkige, veel voorkomende schimmelaandoening van de huid, welke wordt gekenmerkt door lichte, schilferende plekjes op met name het bovenlichaam en de armen.
Naevi
Naevi, ook wel 'moedervlekken' genoemd, bestaan uit pigmentcellen die zich opeenhopen in de diepere huidlaag. In principe gaat het hier niet om een afwijking, maar ook een moedervlek is een voorbeeld van abnormale verdeling van pigmentcellen.

Wat kan een huidtherapeut voor u betekenen?
Behalve informatie en/of advies zijn er voor vele pigmentafwijkingen verschillende behandelingen mogelijk:

Chemische peeling
Chemische peeling is gericht op het stimuleren van de celvernieuwing en het verdunnen van de oppervlakkige huidlaag. Deze behandeling kan in verschillende concentraties en dieptes worden toegepast.

Microneedling

Een effectieve methode om  bepaalde pigmentvlekken te verminderen is microneedling. Door middel van vele kleine naaldjes worden miniscule wondjes in de huid gemaakt. Door het natuurlijke genezingsproces wordt er nieuw collageen aangemaakt en wordt de pigmentverdeling in de huid verbeterd. Tevens is de huid hierdoor veel toegankelijker voor werkstoffen, die het overmatige pigment in de huid tegen gaan. De behandeling kan thuis worden ondersteund door gebruik te maken van een thuisroller en ondersteunende producten.

Microdermabrasie
Microdermabrasie is een mechanische peeling, waarbij door middel van diamant of het 'zandstralen' met fijne steriele kristallen onder hoge druk de bovenste dode huidlaag wordt verdund. Van buitenaf wordt de huid verdund en van binnenuit gestimuleerd tot de aanmaak van nieuwe huidcellen. Deze behandeling kan zeer gecontroleerd zowel oppervlakkig als dieper worden toegepast.

Camouflagetherapie
Camouflagebehandelingen zijn bedoeld om storende pigmentafwijkingen minder opvallend te maken. De water- en veegvaste camoufl agecrème wordt op deskundige wijze in de goede kleur bepaald, waarna de huidtherapeut de patiënt kan aanleren deze camoufl agecrème zelf goed aan te brengen.

Dermatografie
Bij dermatografie (oftewel medische tatoeage) brengt de huidtherapeut met speciale apparatuur pigmentstoffen in de huid. De gekozen pigmentstof benadert de natuurlijke kleur van de huid zo goed mogelijk. Dermatografie kan geschikt zijn voor het vervagen of inkleuren van littekens.

Oppervlakkige cryotherapie
Door middel van secure bevriezing ter plaatse van een oppervlakkige hyperpigmentatie kan de huid met stikstof worden bevroren, waarna de bovenste huidlaag zal worden afgestoten in de vorm van een korstje.

Licht- en/of lasertherapie
Deze technieken kunnen worden toegepast bij hyperpigmentaties. De donkere pigmenten in de huid absorberen het licht en deze wordt omgezet in warmte waardoor de pigmentcellen worden vernietigd.

Voor de laatste drie behandelmethoden verwijzen wij u graag door naar een hierin gespecialiseerde collega.

De effectiviteit van behandeling van pigmentstoornissen is afhankelijk van de diepte van het pigment in de huid. Dit kan per aandoening en per persoon variëren.

Wat kunt u zelf doen?
Bij vrijwel iedere pigmentafwijking en/of de behandeling hiervan is het van belang de huid voldoende te beschermen tegen UV-licht (zon én zonnebank).
Onder invloed van deze UV-straling kan de huid zich sterker pigmenteren en verbranden.
Antizonnebrandmiddelen met bescherming tegen zowel UV-A als UV-B straling worden daarom aanbevolen.