Hoe ontstaan littekens?
Om te kunnen begrijpen hoe een litteken ontstaat, is het belangrijk iets te weten over het verloop van wondgenezing. Een wond geneest in drie fasen.
De ontstekingsfase duurt één tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsel en collagene vezels worden aangemaakt.
De regeneratiefase duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen.
De rijpingsfase begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler.
Problematische littekens ontstaan als de wondgenezing wordt verstoord en dus vertraagd. Zo'n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijk.

Welke soorten littekens zijn er?
We onderscheiden 'gewone' littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens, samengetrokken littekens, verkleefde littekens.
Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een 'gewoon' litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidskleur.
Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.
Hypertrofische littekens zijn brede, rozerode littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid.
Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Keloïdale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen.

Bij samengetrokken littekens is er een tekort aan weefsel of is het weefsel dusdanig stug dat het omringende weefsel als het ware bij elkaar wordt getrokken.

Verkleefde littekens zijn littekens die verkleefd zijn met de onderlaag en daardoor pijnklachten of bewegingsbeperking kunnen veroorzaken.

Bij brandwonden littekens is er vaak een combinatie van al deze aspecten aanwezig. Voor de behandeling van (brandwonden)littekens heb ik in de Oscare kliniek te Antwerpen een aanvullende opleiding gevolgd.

Wat kan en huidtherapeut voor u betekenen?
De huidtherapeut kan problemen behandelen die zich kunnen voordoen bij een litteken: hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).
De meest voorkomende behandelingen zijn:

  • massagetechnieken: ter vermindering van jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem.
  • het aanbrengen van drukpakkingen, tape, siliconenpleisters of siliconen-gel: tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen.
  • peeling: Bij peeling wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd. Dat zorgt voor afvlakking van het litteken.
  • medische camouflage of dermatografie (medische tatoeage) van verkleuringen. Deze behandeling wordt in onze praktijk niet toegepast. Wij verwijzen u hiervoor graag door naar een hierin gespecialiseerde collega.
  • Microneedling therapie: Door middel van vele zeer kleine,fijne naaldjes worden microwondjes in de huid gemaakt. Door het natuurlijke genezingsproces wordt er nieuw collageen aangemaakt en verbetert het aspect van de huid.
  • endermotherapie: hierdoor worden verkleefde of samengetrokken littekens losser gemaakt.

Wat kunt u zelf doen?
U kunt zelf het best afblijven van wonden en littekens. Krabben en peuteren werkt averechts. In sommige gevallen kunnen wij u zelf een techniek aanleren om uw litteken te masseren zonder schade aan te brengen. Soms kan ook medische camouflage een oplossing bieden om een litteken minder te laten opvallen. Deze camouflage wordt gemaakt in de kleur van uw huid en u leert zelf deze dagelijks op te brengen.